Viljelykasvit voivat pian ”kertoa” viljelijälle stressitilastaan

Amerikkalainen InnerPlant -niminen startup-yritys kehittää viljelykasveille ominaisuutta, jolla ne voivat kertoa viljelijälle stressitilastaan. Kasvien geenejä manipuloidaan fluoreseoiviksi. Ominaisuuden avulla viljelijät voivat säästää rahaa eikä ympäristö kuormitu turhista kemikaaleista.

Fluoresenssilla tarkoitetaan kykyä näkyä pimeässä silloin, kun kohdetta valaistaan ihmissilmälle näkymättömällä ultraviolettivalolla. Luonnossa eri värein fluoresoivia ovat esimerkiksi timantit, monet mineraalit ja eräät merieliöt.

InnerPlant on kehittänyt geeniteknologian, jolla viljelykasvin siemeneen voidaan ohjelmoida fluoresoiva ominaisuus. Kun kasvi on stressitilassa, lähettää se automaattisesti värisignaalin, joka voidaan havaita satelliitin ja droonin avulla tai traktoriin asennetuilla UV-valolaitteilla.

Sekä viljelijä että ympäristö hyötyvät keksinnöstä

Maatalouden riesana ovat kuivuuden ja hankalien säiden lisäksi erilaiset maaperäongelmat ja tuhohyönteiset. Kaikista kasvinsuojeluaineista huolimatta jopa 40 prosenttia sadosta menetetään erilaisille taudeille ja tuhohyönteisille. Tämä menetetty satomäärä on maatalousjätettä.

Kun kasvit kykenevät ilmaisemaan, että ne kärsivät joistakin ongelmista, voi viljelijä helposti havaita kasvien värisignaalista ne stressaantuneet peltoalueet, jotka tarvitsevat toimenpiteitä. Näin voidaan ennalta estää satojen tuhoutumista ja maatalousjätteen määrää.

Viljelijän ei enää tarvitse tuhlata rahaa turhiin kemikaaleihin, joita muutoinkin käytetään arviolta 30 prosenttia liikaa. Kemikaalit kuormittavat ja heikentävät maaperän laatua aineisiin menetetyn rahamäärän lisäksi.

Skaalautuva tekniikka houkuttelee sijoittajia

Geenitekniikka tarjoaa uuden kasvupotentiaalin siemenfirmoille. Tämä skaalautuvuus tekee InnerPlant-yhtiöstä hyvin houkuttelevan sijoittajille. Yksi suursijoittajista on metsä- ja maatalouskoneita valmistava John Deere. InnerPlant on tähän mennessä kerännyt jo 22,3 miljoonan dollarin rahoituksen.

Fluorensointi alkaa soijapavuista mutta laajenee myöhemmin muihin viljelykasveihin.

Asiasta uutisoi CNBC.com