”Pikaelämä kuluttaa ihmisten elämänvoiman ja stressaa sairaaksi”, sanoo perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen ja Tuina-terapiaan perehtynyt Jari Siipola
”Viikon hoitojakso ei riitä terveyttä kohentaviin elämäntapamuutoksiin, joita moni hoidettava tarvitsee”, toteaa Turussa ja Tampereella vastaanottoaan pitävä Jari Siipola. Hän on perehtynyt perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen (TCM) ja aikoinaan tuonut Tuina-terapian Suomeen.
Mediassa suurta huomiota saa sellainen hoitomuoto, jolla luvataan nopeita tuloksia. Tässä pikatulos-pikaruoka-pikaelämä-ajattelussa on Jari Siipolan mielestä aikamme ydinongelma, joka kuluttaa ihmiset loppuun.
– Nopeat tulokset eivät ole yleisiä, vaan poikkeuksia, sillä todellisuus hoitotyössä on aivan toinen. Lyhytjänteisen ajattelun takia omiin vaivoihin haluttaisiin saada pikahelpotus. Se ei ole mahdollista. Ajatteluun ja elämäntapoihin tarvitaan muutos, Siipola korostaa.
Asenne itsensä hoitamiseen on Kiinassa ja Suomessa erilaista
Kiinassa ihmiset hoidetaan yleensä aamupäivisin, kun keho on vastaanottavaisimmillaan, Suomessa vasta työpäivän jälkeen, kun ollaan valmiiksi väsyneitä.
Toinen eroavuus on vaivoihin suhtautumisessa. Siipolan mukaan kiinalaiset pyrkivät heti vaivojen ilmaannuttua hakemaan niihin korjaava apu. Ideana on ylläpitää terveyden tasapainotilaa kehossa, ruokavaliossa ja elämäntavoissa, ettei vaivoja edes tulisi.
Suomalaiset taas jättävät vaivansa hoitamatta viimeiseen saakka, kunnes tilanne on jo kriisiytynyt tai kroonistunut.
– Olisi ymmärrettävä, että jos on kauan kärsinyt esimerkiksi migreenistä, on vaivan syntyyn ja pitkittymiseen jokin syy, ja se syy on saanut kypsyä siellä kehossa jo jonkin aikaa. Turrutatko oireen eli kivun lääkkeillä vai haluatko päästä vaivastasi eroon ja saada taas tasapainotila kehoosi? Tämä on Siipolan mielestä ydinkysymys.
Jari Siipola opiskeli Pekingissä SARS-epidemian alkaessa 2000-luvun alussa. Tuolloin suurin hämmennys hänelle oli se, että Kiinan valtio perui kaikkien lääketieteen tutkijoidenkin lomat, jotta hoitojonot saatiin purettua ja ihmiset hoidettua. Tällaista tahtotilaa Siipola kaipaa Suomeenkin.
Pikakulttuuri sairastuttaa – tasapainotila tervehdyttää
Pikalaihduttamisesta on tullut kova trendi. Siihen on tarjolla leikkausta ja pillereitä, joilla luvataan nopeita tuloksia. Kiinalaisessa ajattelussa lihomisen syy on kehon epätasapainotila, joka pitää korjata.
– Mikään muutos ei synny hetkessä, ja jokainen laihduttaja tietää sen. Ylipainon syy on aina selvitettävä. Kun epätasapainotila korjataan, alkaa heti tapahtua muutos.
Mutta ruokailuunkin tarvitaan tasapainoa. Siksi Siipolakaan ei voi suositella samaa ruokaa kaikille, vaan suosituksen sisältö riippuu elimistön epätasapainon syistä. Kiinalaisessa lääketieteessä dieettiterapia on yksilöllinen.
– Tietyt ruokailuun ja ruuansulatukseen liittyvät asiat ovat kaikille ihmisille yhteisiä. Johtuuko epätasapainotila ruokavaliosta, elämäntavoista, mässäilystä tai jostakin muusta, on aina selvitettävä. Suomessahan kauppojen karkkihyllyt ovat massiiviset verrattuna Keski-Euroopan ruokakauppoihin, Siipola huomauttaa ja viittaa mässäilykulttuurin yleistymiseen.
TCM-periaatteiden mukaisesti hoito on kokonaisvaltaista terveydentilan palauttamista tai vähintään oireiden poistamista ja paremman olotilan saavuttamista. Ihannetila on se, kun lääkäriin tai lääkkeisiin ei tarvitse turvautua.
– Nykyään kiireinen elämänlaatu näkyy asiakkaista, Siipola huokaa. – Yhä enemmän käy stressaantuneita, joilla on monenlaisia terveysongelmia, kuten vatsa- ja ruuansulatusvaivoja, migreeniä, unettomuutta, särkyjä ja vastaavia. Ihmiset ovat hyvin väsyneitä ja tiukoilla elämänsä kanssa.
Ammattilaisen työkalupakissa useita erilaisia hoitometodeja akupunktion eri menetelmät mukaan lukien. Asiakkaalle valitaan diagnoosin perusteella kulloiseenkin vaivaan sopivin tai sopivimmat keinot, jotta tavoitetilaan voidaan päätyä.
Tuina-terapia on tehokas apu nivelvaivoihin
Jari Siipola teki ensimmäisen opintomatkansa Kiinaan vuosina 1987–1991. Alan opintoja on kertynyt yli 20 vuoden hoitotyön lisäksi jo melkoisesti.
– Kiinalaisen lääketieteen yliopisto-opiskelijalla on opettajana jokin hyvin kokenut ja osaava vanhempi lääkäri, joka ohjaa oppimista ja pyrkii antamaan opiskelijalle kaiken mahdollisen osaamisen. Näin varmistetaan ammatin periytyminen siihen syvästi perehdyttämällä.
Suomessa on Siipolan mielestä vaihtoehtohoitojen suhteen sekava tilanne. Ohjaajien perehtyneisyydessä on kirjoa tai jopa epäterveitä piirteitä.
– Millä arvoilla, osaamisella, koulutuksilla tai titteleillä ratsastetaan asiakastyössä ja millä meriiteillä opetetaan? Tai minkälaisia pitkäaikaisia riippuvuussuhteita asiakkaisiin synnytetään? Näitä on syytä pohtia, huomauttaa Siipola hieman huolestuneena.
– Kaikkein tärkeintä on, että alalle aikovalla on palava intohimo. Tämä asenne varmistaa oppimisen ja oman osaamisen asiakastyössä siinä vaiheessa, kun riittävä varmuus on mestarin ohjauksen turvin saavutettu.
Jari Siipola on tuonut Tuina-terapian Suomeen. Se on tehokas apu moniin nivel- ja liikkuvuusvaivoihin, sillä hoitotulokset ovat erinomaisia. Eräs Siipolan oppilaista koulutti itsensä vielä fysioterapeutiksi ja teki opinnäytetyönsä Tuina-manipulaation vaikutuksista.
– Olen vahvasti Tuina-terapian kannattaja. Jos olisi jokin järjestetty testitilanne, jossa asiakkailla olisi liikkuvuusongelma, kuten polvi- tai niskavaivaa, jäätynyt olkapää tai vastaavia, voisin osallistua sellaiseen ja todistaa hoidon tehon, mestari vakuuttaa.
Koska perinteinen kiinalainen lääketiede on Jari Siipolan mielestä yhteiskunnalle hyvin kustannustehokasta hoitoa, voisi 25,5 prosenttiin nousevan arvonlisäveron hoidoilta poistaa kokonaan.
Lisää TCM-hoidoista: jarisiipola.com
Artikkelikuva: Korva-akupunktiolla voidaan hillitä nälän tunnetta (Pixabay).