Digitaalinen giljotiini ja muita moraalimyrskyn merkkejä
Amsterdamin yliopistossa mellakoidaan ja hajotetaan yliopiston omaisuutta. Naamioituneet mellakoitsijat myös varastavat sieltä tavaraa. Yhdysvalloissa on yliopistomellakoita, Suomessakin opiskelijat osoittivat mieltään. Viimeisimpänä ilmiönä ovat somevaikuttajat alkaneet blokata – digitinoida – julkkiksia, jotka eivät ota kantaa palestiinalaisten puolesta.
”Digitinointi” tarkoittaa digitaalista giljotiinia. Sana ”digitine” eli ”digital guillotine” tuli viraaliksi ensin TikTokissa, missä somevaikuttaja nimimerkillä @ladyfromtheoutside kehotti kaikkia digitinoimaan sellaiset julkkikset, jotka eivät ota kantaa palestiinalaisen puolesta, vaikka heillä olisi vaikutusvaltaa tehdä se. Syytökset kohdistettiin erityisesti New Yorkin 2024 Met Gaalan punaisella matolla poseeranneisiin superjulkkiksiin.
Blokkausilmiö on jatkumo vuodelta 2020, jolloin superjulkkikset Kim Kardashian ja Katy Perry ehdottivat 24 tunnin Instagram-boikotteja Viha-kampanjoille Meta-yhtiön alustoilla. Kampanja kohdistettin julkisuuden henkilöihin, jotta he eivät edistäisi vihapuheita.
Näin Pillipiipari-vaikutus somessa alkoi
Muutama päivä toukokuisen Met Gaalan jälkeen julkaisi @ladyfromtheoutside TikTok-tilillään videon, jossa kritisoi superjulkkiksia, jotka eivät käytä etuoikeutettua asemaansa puolustaakseen niitä, jotka tarvitsevat apua. Somevaikuttaja perusteli vetoomustaan sillä, että juuri heidän seuraajansa ovat antaneet julkkiksille heidän etuoikeutetun asemansa ja heidän rahansa.
Pahimman ryöpytyksen sai kokea amerikkalainen huippumalli ja Sports Illustrated -lehden uimapukukuvistaan tunnettu Haley Kalil, joka ei osallistunut eikä edes ollut kutsuttu Met Gaalaan, mutta joka ennen sitä poseerasi sometilillään kalliissa Marie Antoinette -tyylisessä juhla-asussa ja höysti vaikutelmaa klipillä kyseisestä elokuvasta. Kirsikkana kakun päällä oli Marie Antoinetten repliikki elokuvasta: ”Antakaa heidän syödä kakkua”, vaikka kansa kärsi nälästä ja köyhyydestä ennen Ranskan vallankumousta 1789-1790. Repliikkiä ei edes pidetä todellisena kuningattaten lausumana vaan elokuvarepliikkinä.
Haley Kalilin kömmähdys oli siinä, että poseeratessaan hulppeassa asussaan ja tietäessään, että Met Gaalan liput maksavat 75 000 dollaria, Kalil ei sanallakaan ottanut kantaa kärsimyksiin maailmalla, vaikka hänellä on 10 miljoonaa seuraajaa. Siksi @ladyfromtheoutside lopetti oman kriittisen videonsa ”Eläköön vallankumous” -huudahdukseen ja näytti, miten ”digitinoi” eli blokkasi Kalilin tilin seuraamisen.
Teko inspiroi muitakin tiktokkaajia ja meni viraaliksi
TikTokiin on ilmaantunut #digitine- ja #Blockout2024-listauksia julkkiksista, joita seuraajat ovat alkaneet blokata. Digitinointien pääsyyt liittyvät Gazan sotaan, Israelin vastustamiseen ja palestiinalaisten puolustamiseen #freepalestine -tunnuksilla.
Digitinointi kohdistuu myös kaikkiin niihin superjulkkiksiin, jotka osallistuivat 2024 Met Gaalaan, mutta eivät ole julkisesti puolustaneet palestiinalaisia. Moni digitinoinnin tehnyt someseuraaja on kehottanut kaikkia ihmisiä maailmassa blokkaamaan ne julkisuuden henkilöt, jotka saavat huomiota ja rahaa miljoonien seuraajiensa takia mutta eivät hyödynnä tuota julkisuuttaan kärsivien hyväksi. ”Lakatkaa ihailemasta näitä tyyppejä” ja vastaavanlaiset kehotteet leviävät TikTokissa kuin maastopalo.
Tavoitteena on tuhota superjulkkisten asema ja rahavirrat
Kun miljoonat ihmiset lakkaavat seuraamasta, tapahtuu giljotiinimainen leikkaus heidän suosioonsa ja sponsorituloihinsa. Samalla halutaan vaikuttaa somealustojen taustatahoihin sekä kaupallisiin sponsoreihin, joille näkyvyys ja rahavirrat ovat elintärkeitä.
Digitaaliset protestit vaikuttavat jo nyt julkkiksiin ja heidän kaupallisiin tahoihinsa sekä seuraajien sosiaalisiin normeihin ja arvoihin. Massat osallistuvat ja toimivat sellaisten perässä hyvin helposti, koska vastaan ja puolesta -aatteilla on tapana paisua megalomaanisiksi, kuten muillakin moraalisilla muoti-ilmiöillä. Muistamme #MeToo-kampanjan, joka ulottui kaikkialle länsimaihin ja Aasiaa myöten.
Ironiaa on se, että Met Galan virallinen nimi on The Costume Benefit Institute, joka kerää tapahtuman avulla varoja Metropolitan Museon Art´s Costume Instituutille. Tapahtuman idea ja tuotot ovat valtavan tärkeitä pukeutumismuodin historian ja tulevaisuuden kannalta, jotta luova käsityö ja taide voidaan turvata tuleville sukupolville. Pukeutuminen on osa ihmisten identiteettiä, itseilmaisua, ajankuvausta ja taiteellista luovuutta.
Yliopistoilla mellakoidaan
Viestipalvelu X:ssä leviää video Amsterdamin yliopistosta, missä Palestiinan kansan puolustamisesta alunperin syntynyt mielenosoitus yltyi mellakoinniksi ja on johtanut tavaroiden varastamiseen ja paikkojen rikkomiseen. Mellakoitsijat ovat naamioineet kasvonsa.
Muut läsnäolijat eivät puutu tilanteeseen tai kehota lopettamaan paikkojen hajottamista. Aulan yläkaiteelta roikkuu banderolli, missä kehotetaan kääntämään katseet kohti Rafahia.
Mellakoiden alkuperä on sosiaalisessa mediassa. Silti ei varmuudella tiedetä, mistä ne ovat saaneet alkunsa ja keiden toimesta.
Hamasin tukemista vai aitoa huolta kärsimyksistä?
Tunnetusti Hamas on terroristijärjestö, joka käyttää palestiinalaisia ihmiskilpinään kiusatessaan Israelia. Pienen demokraattisen ja länsimaiden tapaan hyvin liberaalin valtion kiusaaminen ja väkivalta ovat jatkuneet alueella jo vuosikymmeniä.
Isrelin johdon mitta tuli täyteen 7.10.2023, kun Gazassa valtaa pitävä Hamas hyökkäsi Israeliin, tappoi satoja israelilaisia vai muutaman tunnin sisällä ja sieppasi yli 1200 Israelin kansalaista. Panttivankeja, varsinkin naisia, on kidutettu järkyttävillä tavoilla elävinä ja vielä surmaamisen jälkeen häpäisty heidän ruumiitaan julkisesti.
Nyt arvellaan muun muassa viestipalvelu X:n kommenteissa eri puolilla maailmaa, että Hamas saa rahoituksensa sen päätukijoiden Iranin ja Turkin lisäksi myös Kiinasta, ja että Venäjän tiedustelupalvelulla ja Wagner-joukoilla olisi osuutensa Hamasin hyökkäykseen. Propagandaa ja erilaisia arveluja lentää puolin ja toisin.
Tosiasia on, että Hamas haluaa tuhota Israelin. Se on järjestön poliittinen päämäärä. Tästä syystä on vaikea ymmärtää, miksi länsimaisissa yliopistoissa mellakoidaan tai sosiaalisessa mediassa järjestetään joukkoboikotteja julkkiksille ja esimerkiksi Euroviisuille tai muille tahoille, joilla ei ole osuutta koko asiaan tai haluakaan olla osallisena tällaisessa yksisilmäisessä ja puolueellisessa väkivaltaliikehdinnässä.
Moraalilla tarkoitetaan kykyä erottaa hyvä pahasta ja oikea väärästä
Jos somessa joku henkilö tai joukko alkaa vaatia muilta moraalisia tekoja tai vastuuta asettumalla jonkun puolelle ja toista vastaan, ei kyse ole moraalista. Moraalinen ihminen hoksaisi heti, että häntä koetetaan manipuloida tekemään toisille pahaa, mikä on moraalisesti väärin.
Korkea moraali tarkoittaa, että henkilö ei hyväksy minkään ihmisryhmän jakamista vastapuoliin, vaan hyväksyy ihmiset oikkuineen ja omituisuuksineen, koska se on moraalisesti oikein ja tekona hyvyyttä.
Vai onko näiden joukkoboikottien ja väkivaltaisuuksien taustalla taitavaa nuorten ihmisten moraalista manipulointia? Silloin jokaisen somessa eläjän kannattaisi lukea uudelleen lapsuuden satu Pillipiiparista ja lasten houkuttelemisesta surman suuhun.
***
Päälähde: Today.com
Artikkelikuva: Haley Kalilin tuotemyyntisivusta Amazonilla.