BRICS: 126 maata kokoustaa Moskovassa, missä keskustellaan dollarista luopumisesta – talouskatastrofi lännelle?

Eilen alkaneeseen BRICS-maiden viranomaisten neljänteen kansainväliseen konferenssiin Moskovassa osallistuu 126 maata. Kokouksen teemoihin kuuluvat maiden välisten yhteistyömuotojen kehittäminen ja Yhdysvaltain dollarista irtautuminen.

Vuonna 2021 perustettu BRICS-talousyhteisö on alkujaan Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan muodostama taloudellisen yhteistyön ja strategisen kumppanuuden liittouma, jonka ytimenä on edistää kaupallista, teknologista ja teollista yhteistyötä jäsenmaiden välillä.

Moskovassa elokuun 27.-28. pidettävä konferenssi keskittyy 13:een teemaan, joita ovat kansainvälisen viranomaisyhteistyön kehittäminen, talous, digitaalinen teknologia, teollisuus, energia, kaupunki-infratruktuuri, kuljetus, ekologia, koulutus, terveydenhuolto, tiede, kulttuuri, urheilu ja matkailu. Näillä alueilla halutaan tiiviimpää BRICS-maiden välistä yhteistyötä. Konferenssissa on yli 70 erilaista liiketoimintaan liittyvää tapahtumaa ja näyttelyä.

BRICS-konferenssin pääteema on irtautuminen Yhdysvaltain dollarista. Suuri osa yhteisön jäseneksi liittyneistä tai jäsenhakemuksen lähettäneistä on Afrikan, Aasian, Etelä-Amerikan ja Itä-Euroopan kehittyviä maita. Niiden intressissä on irtautua USA:n dollarista kaupankäynnin valuuttana ja sen myötä vahvistaa omia kansallisia valuuttoja ja taloutta. Tällä lupauksella BRICS-jäsenvaltiot ovat houkutelleet mukaan uusia jäsenyyshakemuksia.

BRICS-yhteisö nähdään pienten jäsenmaiden taloudelle suurena mahdollisuutena. Tästä todisteena on se, että juuri BRICS-maat hallitsevat maailman 10 nopeimmin kasvavien talouksien listaa.

IMF:n mukaan Intian talouden odotetaan kasvavan vuonna 2025 peräti 6,5 prosenttia ja sillä on jo nyt maailman viidenneksi suurin BKT. Kiinan talous kasvaa toiseksi nopeimmin 4,5 prosentin ja Venäjän talous viidenneksi nopeimmin 3,2 prosentin vauhtia. Myös Etelä-Afrikan talouden ennakoidaan kasvavan 2,4 prosenttia ensi vuonna ja se on jo tällä hetkellä maailman yhdeksänneksi suurin talous.

Yhdysvallat on pudonnut listalla seitsemänneksi ja maan ensi vuoden kasvuksi on arvioitu vain 1,5 prosenttia, mikä on vähemmän kuin yhdenkään BRICS-maan kasvuodotukset.

Yhteisön jäsenmaiden talousnäkymien takia BRICS-liittouma houkuttelee yhä kiihtyvään tahtiin uusia jäsenyyteen pyrkiviä maita. Dollarista luopuminen on niille ydinasia.

Moskovan konferenssia seuraa BRICS-maiden 16. huippukokous 22.-24. lokakuuta Kazanissa. Uusilla jäsenmailla laajennettu kokous keskittyy jäsenvaltioiden määrän kasvattamiseen, Yhdysvaltain dollarista luopumiseen ja uuden BRICS-valuutan käyttöönottoon.

Kiinalla on käytössään oma digitaalinen yuan. Kansainvälisessa kaupankäynnissä Kiinan renminbin osuus on 48 prosenttia, minkä arvellaan kasvavan edelleen. Myös Venäjä on hyväksynyt digitaalisen valuutan käytön. Siellä yuanin osuus kaikesta kaupankäynnistä on jo 42 prosenttia, kun dollarin osuus on pudonnut noin 39 prosenttiin. Venäjän sanotaan kehittäneen kansallisen stablecoin-kryptovaluuttapörssin. Tämä ennakoi sitä, että BRICS ottanee käyttöön oman digitaalisen maksujärjestelmän, jolla dollarista voidaan lopullisesti irtautua. Idea ei ole uusi.

Venäjän Ukraina-hyökkäyksen jälkeen 2022 ja lännen talouspakotteiden myötävaikutuksella alkoi liittouma suunnitella dollarista irtautumista. De-dollarisaatio on kiihdyttänyt uuden digitaalisen valuutan käyttönottoa BRICS-maiden väliseen kaupankäyntiin. Nyt siitä on tullut kriittinen osa liittouman tavoitteiden saavuttamisessa.

Mikäli BRICS-digivaluutta toteutuu, asettaa se dollarivetoiset länsitaloudet uuden ja vakavan taloudellisen haasteen eteen. Dollarin arvon lasku maailmanvaluuttana voi viedä kaikkien dollaririippuvaisten länsimaiden taloudet kriisiin. Eikä euronkaan arvo siinä tilanteessa ole kehuttava.

Suomen taloudelle länsivaluuttojen arvon lasku olisi todella raju. Sellaisesta katastrofista ei muutoinkin surkeassa tilassa oleva taloutemme toipuisi koskaan.

BRICS-kokouksista on uutisoitu Watcher.guru-sivustolla.